Rodzice często pytają: ile podawać soli i kiedy ją wprowadzić do diety malucha. Zastanówmy się na początku wspólnie: czy sól jest nam niezbędna? Otóż nie, ale potrzebny jest nam sód, który występuje również w innych produktach (sery, mleko, pieczywo, przetwory mięsne) oraz jod.
Sól jest nam potrzebna szczególnie ze względu na jod, który się w niej znajduje. W Polsce od 1997r. obowiązuje sól jodowana, ponieważ dostęp do tego składnika jest utrudniony, a jego niedobory niosą za sobą poważne skutki neurologiczne. Całkowita rezygnacja z soli nie jest wskazana.
Zapotrzebowanie różni się w zależności od płci i należnej masy ciała, a także stanu fizjologicznego. Jeśli jesteś mamą karmiącą lub w ciąży warto skonsultować z lekarzem, czy konieczna będzie suplementacja. A co z maluchami? Przy dobrze zbilansowanej diecie nie musisz obawiać się o niedobory jodu u Twojego dziecka. Maluch spożywa jod z mlekiem matki lub z mlekiem modyfikowanym, który zawiera jego odpowiednie ilości.
Zaleca się, aby sól ograniczyć do 5g czyli jednej łyżeczki dziennie dla osoby dorosłej. Niestety, często przekraczamy tą dawkę ponieważ spożywamy produkty gotowe, które zawierają już w składzie sól: pieczywo, przetwory mięsne, żywność z puszki. Uważaj jednak bo sól używana w przetworach najprawdopodobniej nie jest jodowana, dlatego jej podaż z żywnością nie powinna przekraczać zalecanej dawki.
Sól w diecie dzieci:
Rodzice często nie zdają sobie sprawy z tego, że tu nie chodzi tylko o dosalanie potraw, ale również o przekąski i przetwory. Zwróć uwagę na:
Staraj się urozmaicić dziecku jadłospis. Nie podawaj codziennie na śniadanie i kolację pieczywa z kabanosami i kiszonkami, a o podaż soli możesz być spokojny. Jeśli masz możliwość szukaj w sklepach produktów o obniżonej zawartości soli, które zawierają 0,1 g sodu/0,3 g soli lub mniej na 100 g. Jak ograniczyć sól w 3 krokach? Narodowe Centrum Edukacji proponuje:
Krok 1: odstaw solniczkę ze stołu i nie dosalaj potraw.
Krok 2: ogranicz spożycie soli do 5 g dziennie (1 łyżeczka). Sól zastąp aromatycznymi ziołami.
Krok 3 – Czytaj etykiety – wybieraj produkty bez dodatku soli lub te o niższej zawartości.