Jesień to sezon na dynię! Poznaj jej właściwości zdrowotne.
Dynia jest cudownym warzywem, z którego warto korzystać w sezonie jesiennym. Jej słodki smak i ciepły kolor dodadzą trochę słońca do posiłków w chłodniejsze dni. Jest idealnym warzywem dla dzieci ? ma moc witamin i składników mineralnych, a do tego słodki i nie za wyrazisty smak.
Wartości odżywcze dyni
Dynia jest przede wszystkim źródłem beta karotenu, który w naszym organizmie przekształcany jest w witaminę A. Witamina A natomiast jest zaliczana do antyoksydantów i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Wzmacnia też układ immunologiczny, co przydaje się szczególnie teraz jesienią. Korzystnie wpływa na wzrok, stan skóry i błon śluzowych oraz na gospodarkę tłuszczową organizmu.
Dynia zawiera także sporą ilość witamin: B1, B2, C, PP a także składników mineralnych, takich jak potas, magnez, cynk, fosfor, żelazo czy wapń. Jest produktem niskokalorycznym i lekkostrawnym. Ponadto substancja zawarta w pestkach dyni ma właściwości przeciw pasożytnicze. I działa na pasożyty skutecznie.
Gatunki dyni
Na rynku znajdziemy kilka odmian dyni różniących się właściwościami. Najpopularniejsze z nich, to:
- dynia zwyczajna, dynia olbrzymia – najpopularniejsze dynie, mają twardą skórę, którą trzeba obrać przed jedzeniem i pomarańczowy miąższ, który po upieczeniu robi się bardziej luźny i wodnisty,
- dynia Hokkaido – mniejsza dynia, okrągła, ma delikatną skórkę, którą można jeść, po upieczeniu ma zwarty, bardziej mączysty miąższ i wyraźniejszy smak,
- dynia makaronowa, piżmowa, muszkatołowa – rzadsze odmiany dyni o różnych kolorach, kształtach i odcieniach smakowych.
Co zrobić z dynią?
Z dyni można przyrządzić wiele pysznych dań – zupy kremy, gulasze i wypieki. Świetnie komponuje się w wytrawnych daniach z pomidorami, papryką, soczewicą, ciecierzycą czy wyrazistymi w smaku serami. Jest równie pyszna w daniach na słodko z cytrusami, jabłkiem, żurawiną, cynamonem czy gałką muszkatołową.
Puree z dyni jest bardzo wartościowym dodatkiem, którym można wzbogacić wiele codziennych dań. Warto raz w tygodniu przyrządzić większą porcję takiego puree, np. z całej dyni i dodawać je do dań w ciągu całego tygodnia. Przyrządza się je w następujący sposób. W wersji pieczonej:
Dynię myjemy, kroimy na kawałki, usuwamy łyżką pestki i luźne włókna, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w piecu do miękkości (około 15-20 minut w 180 stopniach). Po upieczeniu obieramy ze skóry (w przypadku Hokkaido nie trzeba) i mielimy blenderem na gładką masę.
Do czego wykorzystać tak przygotowane puree? Smak dyni jest dość delikatny więc nie we wszystkich potrawach będzie wyczuwalny, dodatek dyni zagęści potrawę, doda jej koloru i podniesie wartości odżywcze. Kilka propozycji:
- można dodać kilka łyżek praktycznie do każdej zupy, np. kalafiorowej, ziemniaczanej, fasolowej, gulaszowej czy krupniku,
- jako dodatek do innych dań, np. leczo, fasolki po bretońsku, gulaszu mięsno-warzywnego,
- dodatek do wszelkich pomidorowych dań – zupy pomidorowej, sosu pomidorowego do makaronu – słodycz dyni świetnie balansuje kwaśny smak pomidorów,
- dodatek do słodkich dań – budyniu, gofrów, naleśników, placuszków, musów owocowych, muffinek, ciast.