5 pomysłów na dania ze strączków, które pokochają Twoje dzieci! O warzywach strączkowych cz.2.


autor:
,
polub nas na Facebook:
udostępnij:

W poprzednim artykule opisałam właściwości zdrowotne warzyw strączkowych oraz podałam praktyczne patenty na to, jak uniknąć dyskomfortu po ich spożyciu.

 Jeśli chcesz poczytać na ten temat zajrzyj tutaj: O warzywach strączkowych, część 1

Uwaga! Testowane na dzieciach!

Jeśli w waszym rodzinnym menu jest mało strączków, lub nie macie pomysłów na dania z ich wykorzystaniem, poniżej podaję kilka moich hitów. Warzywa strączkowe w takiej formie na pewno przypadną do gustu dzieciakom.

1. Cieciorella, czyli słodka pasta z ciecierzycy ala Nutella

Słodkie kremy na bazie ciecierzycy są zawsze hitem. Oczywiście jeśli dzieci miałyby do wyboru prawdziwą oryginalną Nutellę i domowy krem, w 99% wybiorą Nutellę. Ale to my rodzice jesteśmy odpowiedzialni za zaopatrywanie lodówki i szafek kuchennych w produkt spożywcze. Możemy więc zaproponować dzieciom taką zdrowszą alternatywę.

 Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 3-5 łyżek kakao
  • ¾ szklanki daktyli
  • ekstrakt waniliowy, olejek waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią

Wykonanie:

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw do nasączenia (najlepiej na 30-60 minut, ale może być krócej). Daktyle odcedź z wody, zachować wodę po moczeniu, może się przydać, jeśli konsystencja pasty będzie za sucha. Ciecierzycę umieść w naczyniu blendera, dodaj namoczone daktyle, masło orzechowe i wanilię. Wszystko zmiksuj na gładką pastę. Pod koniec miksowania dodaj kakao. Jeśli pasta będzie za sucha, dodaj wodę pozostałą po moczeniu daktyli. Pastę używaj do smarowania pieczywa, świetnie smakuje z grzankami, możesz nadziewać nią także naleśniki i rogaliki.

2. Brownie z fasoli

To brownie jest super wartościowym deserem. Przygotowuje się je bez użycia mąki, warto dodać do niego kilka kropel ekstraktu waniliowego. 

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 dojrzałe banany
  • 6 łyżek kakao
  • 4 jajka
  • 4 łyżki miodu lub innego słodzika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ekstrakt waniliowy, olejek waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią
  • 4 łyżki oleju
  • garść orzechów – włoskich, lakowych, migdałów.

Wykonanie:

Fasolę odsącz z zalewy, banany obierz, wszystkie składniki wrzuć do miski i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę (około 10 minut). Wylej na dużą, kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 40-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasta wychodzi dość sporo – na dużą blachę, więc można również przygotować je z połowy składników. Można polać polewą, a w wersji wykwintnej podać np. z ciepłym sosem wiśniowym lub malinowym.

3. Hummus z buraczkiem

Dodatek buraczka sprawia, że hummus ma przepiękny różowy kolor i ma słodką nutę smakową. Czosnek nie jest składnikiem obowiązkowym, można go pominąć, jeśli przygotowujemy hummus dla dzieci, które zazwyczaj za nim nie przepadają. Do doprawienia można użyć dodatkowo ulubionych przepraw, ale szczypta soli i sok ze świeżej cytryny w zupełności wystarczają.

 Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • ½ szklanki pasty sezamowej tahini
  • 1 mały burak
  • sól, sok cytrynowy i czosnek do smaku

Wykonanie:

Buraczka ugotuj lub upiecz w skórce. Ostudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ciecierzycę odsącz z zalewy, wrzuć do miski. Dodaj do niej pastę tahini, sok z cytryny, buraczka i zmiksuj na gładką masę blenderem ręcznym. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, możesz dodać trochę bardzo zimnej (najlepiej lodowatej) wody i miksować dalej. Super smakuje na kanapkach albo ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.

4. Sos pomidorowy z soczewicą do makaronu

Soczewica czerwona świetnie podniesie wartość odżywczą prostego sosu pomidorowego. Jej zaletą jest to, że jest bardzo delikatna, rozgotuje się w sosie i staje się praktycznie niewyczuwalna. Możesz dodać ją przygotowania sosu według swojego przepisu lub wykorzystać poniższy przepis:

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • oliwa z oliwek
  • butelka passaty pomidorowej
  • ½ szklanki soczewicy czerwonej
  • 1-2 łyżki rodzynek
  • po szczypcie kurkumy, cynamonu i papryki słodkiej

Wykonanie:

Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj marchewkę i smaż chwilę, dodaj przepłukaną soczewicę, posiekane rodzynki i zalej 2 szklankami wrzątku i duś około 15 minut. Dodaj passatę pomidorową, przyprawy i zagotuj. Podaj z ulubionym makaronem, posyp zieleniną.

5. Chrupiąca prażona ciecierzyca

Chrupiąca ciecierzyca to wspaniała i zdrowa przekąska, która może stanowić alternatywę dla chipsów i paluszków. Możesz ją doprawić ulubionymi przyprawami. Kombinacje smakowe są niewyczerpane: papryka wędzona, słodka, ostra, zioła prowansalskie, czosnek, a może kmin rzymski i szczypta cynamonu?

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • papryka słodka mielona,
  • szczypta papryki wędzonej (można pominąć)

Wykonanie:

Ciecierzycę odcedź z zalewy, przesyp do miski, dodaj oliwę i przyprawy. Potrząśnij miską, tak aby ciecierzyca dokładnie obtoczyła się w przyprawach. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nich ciecierzycę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-25 minut.

Smacznego!

 

 

 

© 2019 - 2024 Mentor Ubezpieczenia