Czy już zgadłeś?
Często nasze myśli uciekają gdzieś w egzotyczne i dalekie kraje w poszukiwaniu superfoods, tymczasem na naszym własnym podwórku rosną prawdziwe skarby. Jagody, bo o nich mowa, należą do najzdrowszych owoców świata. Owoce, które popularnie nazywamy jagodami, to owoce borówki czarnej, nazywanej też borówką czernicą.
Dlaczego są tak zdrowe?
Po pierwsze mają niską zawartość cukru – są więc idealnymi owocami z punktu widzenia dietetycznego. Dostarczają wielu witamin i składników mineralnych a mało kalorii. Świetnie sprawdzą się w dietach dla cukrzyków, insulinoopornych, osób chcących zrzucić nadmiarowe kilogramy i dla dzieci, jako super wartościowy dodatek do deserów, dań na słodko i wypieków.
Po drugie - wyróżniają się wysoką zawartością antyoksydantów. Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają nasze komórki i tym samym powodują stany zapalne, choroby i przyspieszają procesy starzenia się. Jagody dobrze działają na odporność organizmu, pomagają w chorobach o podłożu autoimmunologicznym, wspierają prawidłowe funkcjonowanie całego układu krwionośnego oraz szczególnie korzystnie wpływają na wzrok.
Oprócz tego, że jagody warto stosować jako dodatek do codziennego jadłospisu, mają też konkretne właściwości lecznicze. Warto o tym pamiętać – być może kiedyś ta wiedza przyda się w naszym domu i będziemy mogli skutecznie pomóc sobie i naszym dzieciom. Już od średniowiecza były stosowane m.in. jako lek na biegunkę. Napary, wyciągi, soki, syropy z jagód i świeże owoce jagodowe mają właściwości przeciwbiegunkowe – więc można je podawać na tą dolegliwość, by wspomóc leczenie. Dodatkowo działają bakteriobójczo, zapobiegają nadmiernemu odwodnieniu, działają przeciwzapalnie na błony śluzowe jelit, łagodzą bóle brzucha i dają ulgę przy nudnościach.
Oprócz jagód do owoców jagodowych należą także:
• borówki amerykańskie,
• borówki brusznice,
• jagody rosnące w innych rejonach świata: goi, acai, camu camu,
• porzeczki, agrest, aronia,
• truskawki, maliny, poziomki,
• żurawina.
Owoce jagodowe są szczególnie polecane w dietach: śródziemnomorskiej, DASH, MIND, które od lat uważane są za najzdrowsze diety świata i polecane przez największe towarzystwa naukowe zajmujące się zdrowiem.
Co dobrego przygotować z jagód?
W sezonie najlepiej używać świeżych owoców, a poza sezonem mrożonych lub przetworów – soków, dżemów, kompotów, syropów, konfitur. Jagody świetnie przechowują się w przetworach nawet z niewielkim dodatkiem cukru, ponieważ zawarty w nich naturalnie występujący kwas benzoesowy wykazuje właściwości konserwujące. Najlepiej byłoby jeść tylko swoje własne przetwory, ale te sklepowe też dostarczą nam cennych jagodowych składników.
Przy najbliższych zakupach spożywczych warto kupić paczkę mrożonych jagód. Teraz, po zimie, gdy wciąż jeszcze jesteśmy przed wybuchem nowalijek a nasz organizm spragniony jest witamin i minerałów – warto skorzystać z tych wartościowych owoców o pięknym intensywnym kolorze.
Co smacznego można przygotować z jagód? Poniżej kilka pomysłów:
• naleśniki z jagodami i sosem jogurtowym,
• smoothie jagoda, banan, szpinak,
• koktajl jagodowy na maślance,
• jagodzianki,
• tarta z jagodami,
• omlet na słodko z jagodami,
• muffinki z jagodami na mące razowej,
• pierogi z jagodami,
• budyń jaglany z sosem jagodowym.