autor:
,
polub nas na Facebook:
udostępnij:

Większość z nas kojarzy witaminę C z odpornością i okresem jesienno zimowym. Przy pierwszych symptomach choroby sięgamy po większe jej ilości. Jest to już za późno, gdyż według badań przyjmowaniem witaminy C w czasie choroby nie skraca jej trwania. Natomiast odpowiedni jej poziom przed zachorowaniem przyspiesza powrót do zdrowia, zwłaszcza u dzieci i sportowców. Dlatego też bardzo ważne jest dbanie o jej odpowiedni poziom nie tylko w okresie wzmożonego zachorowania na grypę czy przeziębienie.

Witamina C pełni szereg bardzo ważnych ról w naszym organizmie. Rozpoczynając od jamy ustnej, gdzie wzmacnia zęby i dziąsła, a także zwalcza bakterie powodujące próchnice. Po zwiększenie przyswajania żelaza z pożywienia, a więc mniejsze ryzyko anemii. Wpływa również na gojenie się ran, zrastanie złamań i jest niezbędna do syntezy kolagenu w organizmie, a jej niedobór może objawiać się suchością oraz szybszym starzeniem się skóry. Wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi oraz stężenie cholesterolu. Jako przeciwutleniacz wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Zbyt mała ilość witaminy C w diecie może się objawiać gorszą odpornością i częstszymi chorobami, a także obrzękami i bolesnością stawów, skłonnością do powstawania siniaków czy pogorszeniem apetytu.

Dobrym źródłem tej witaminy w diecie są warzywa i owoce, a przede wszystkim:

acerola, aronia, jeżyny, jabłka, dzika róża, owoce cytrusowe – cytryna, pomarańcza, grejpfrut, mandarynka, pomidory, ziemniaki, kiwi, truskawki, maliny, czarna porzeczka, papaja, jarmuż, papryka, brokuły, brukselka, karczochy, szpinak, kapusta czy zielony groszek. 

Niestety podczas obróbki termicznej dochodzi do strat, witamina ta jest wrażliwa również na promieniowanie słoneczne.  Dlatego tez bardzo ważne jest spożywanie świeżych warzyw i owoców jak najmniej poddanych obróbce termicznej, a sałatki czy surówki nie powinny być długo przechowywane.

Rzadko się zdarza przedawkowanie witaminy C ze względu na jej rozpuszczalność w wodzie – usuwana jest z moczem i potem. Natomiast suplementacja wysokimi dawkami przez dłuższy czas może prowadzić do jej przedawkowania. Objawia się to problemami ze strony układu pokarmowego – bólami brzucha, nudnościami, wymiotami czy biegunką oraz skórnymi – wysypka.  Nadmiar witaminy C przez dłuższy okres czasu może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych.   Zdecydowanie lepiej przyswajalna jest witamina C z produktów spożywczych niż z suplementów.

Średnie dobowe zapotrzebowanie na witaminę C

Dzieci w wieku od 1 do 3 lat

30 mg

Dzieci w wieku od 4 do 12 lat

40 mg

Dziewczęta w wieku od 13 do 18 lat

55 mg

Chłopcy w wieku od 13 do 18 lat

65 mg

Kobiety

75 mg

Mężczyźni

90 mg

 

Podsumowując odpowiedni poziom witaminy C nie tylko ważny jest, aby zachować odporność organizmu, szybciej zwalczyć chorobę lecz również dłużej zachować zdrowie i młody wygląd.

© 2019 - 2024 Mentor Ubezpieczenia