Na sklepowych półkach można odnaleźć wiele produktów dedykowanych dla dzieci. Ich opakowania są kolorowe, przedstawiają ulubione postacie z bajek, jednym słowem przykuwają uwagę najmłodszych. Niektórzy producenci posunęli się krok dalej i zadbali o odpowiednio mniejszą gramaturę oraz łatwą formę podania, np. małe kubeczki jogurtów, osobno pakowane mniejsze porcje.
Niestety nie wszystkie produkty opisane, jako dla dzieci powinny być dzieciom podawane. W sklepie można znaleźć produkty z informacją, że można je podawać niemowlętom od 4 miesiąca życia, natomiast czy tak rzeczywiście jest? Międzynarodowe zalecenia związane z rozszerzeniem diety niemowlętom, mówią o wprowadzaniu nowych pokarmów od 6 miesiąca życia, gdy dziecko jest na to gotowe. Zbyt wczesne podanie pokarmów innych niż mleko może zwiększyć ryzyko wystąpienia alergii.
Należy również zwrócić uwagę na skład i możliwą zawartość dużej ilości cukru, barwników, konserwantów. Jednym słowem litania składników potrafi być bardzo długa, a połowa brzmi jak z tablicy Mendelejewa. Dlatego bardzo ważne jest zapoznanie się ze składem produktu zanim podamy go dziecku.
Składniki produktów podawanych najmłodszym są bardzo istotne, gdyż niektóre z nich mogą wywołać zmiany skórne lub problemy brzuszkowe. Musimy pamiętać, że niedojrzały układ pokarmowy wpuszcza do organizmu więcej szkodliwych substancji, niż to jest w przypadku osób dorosłych, z dobrze rozwiniętą barierą jelitową. Szczególnie konserwanty i barwniki mogą wywołać reakcje alergiczne, a zazwyczaj są dodatkiem, a nie koniecznym składnikiem. Tu należy również wspomnieć, iż niektóre słodziki w dużej ilości wywołują biegunki. Tylko, że jak przeliczymy ilość na masę ciała dziecka okaże się, że nawet śladowe ilości w produkcie mogą być za duże dla dziecka i wiązać się z nieprzyjemnymi skutkami.
Ważne jest również jakie produkty dziecku podajemy pod względem smakowym, gdyż szybko się przyzwyczaja i mocno rzutuje to na późniejsze preferencje smakowe, a z natury wybieramy raczej smak słodki. Dzieci, które jako niemowlęta miały podawane często produkty o smaku słodkim będą po nie dużo chętniej sięgać w wieku starszym i zamiast wody do picia wybiorą słodki napój. Słodkie przekąski między posiłkami mogą również spowodować mniejszy apetyt na pełnowartościowy posiłek.
Oczywiście nie chodzi o całkowitą eliminacje cukru z diety dziecka, ponieważ węglowodany są potrzebne do prawidłowej pracy mózgu, lecz należy zadbać o odpowiednie źródło – cukier mleczny, owocowy czy z pełnoziarnistych produktów zbożowych, będzie zawsze lepszy niż biały cukier i słodziki dodane przez producenta. Niektóre produkty jak np. musy owocowe mogą naturalnie zawierać cukry z owoców, lecz mogą zawierać też dużo ilość cukru dodanego, aby ukryć małą ilość owoców lub polepszyć smak.
Podsumowując warto od najmłodszych lat wprowadzać dobre nawyki żywieniowe oraz świadomie wybierać produkty spożywcze. Nie należy kierować się tylko nazwa produktu czy chwytem marketingowych w postaci wyglądu etykiety lecz również zwracać uwagę na skład. Dużo lepszy będzie jogurt owocowy, gdy do naturalnego sami dodamy owoc niż wyprodukowany przez producenta z dużą ilością dodanego cukru i barwników, aby ładnie wyglądał. Podobnie ma się sytuacje np. z kaszami, niektóre firmy oferują produkty bez dodanego cukru, a u innych można je zobaczyć na jednym z pierwszych miejsc.
Pamiętaj masz wybór, wybieraj mądrze!