autor:
,
polub nas na Facebook:
udostępnij:

Jesień za oknami, liście na drzewach zmieniają kolory z zielonych na żółte, czerwone. Czy w naszym życiu kolor również ma znaczenie? Do wybierania koloru kwiatów, ubrań czy farby do wnętrz się już przyzwyczailiśmy, ale czy zwracamy uwagę na kolor potraw? Papryka czerwona, czy zielona ? Która lepsza? 

Warzywa i owoce swój kolor zawdzięczają obecności barwnika, różnego w zależności od barwy. Kolor pożywienia ma duże znaczenia, gdyż jest jednym z kryterium oceny, czy produkt jest świeży, zdatny do spożycia lub zepsuty. Od wyglądu potraw zależy również to, czy zdecydujemy się jej spróbować, zwłaszcza w przypadku nowości. U niektórych dzieci można zauważyć wyraźną niechęć do potraw czy produktów właśnie ze względu na kolor – unikają np. brązowych, czy żółtych rzeczy, gdyż negatywnie im się kojarzą. Jednocześnie poprzez urozmaicenie kolorystyczne możemy zachęcić pociechy do jedzenia owoców i warzyw, tworząc kolorowe obrazki na talerzu. Kolory, a właściwie naturalne barwniki pozytywnie wpływają na nasz organizm.

Karotenoidy to naturalne barwniki roślinne.

Zaliczany do tej grupy beta- karoten nadaje pomarańczową barwę owocom i warzywom. Znajduje się np. melonie, brzoskwini, morelach, arbuzie, wiśniach, marchewce, dyni, sałacie, cykorii, jarmużu, szpinaku czy natce pietruszki. Jako przeciwutleniacz opóźnia procesy starzenia, jest też związkiem, z którego organizm może użyć do syntezy witaminy A, której niedobór przyczynia się do upośledzenia procesu widzenia. Odpowiednia podaż produktów spożywczych zawierających beta- karoten zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób oczu takich jak zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej, czy uszkodzeń soczewki. Jego obecność w skórze przyspiesza proces opalania jednocześnie zapobiegając oparzeniom słonecznym oraz przebarwień. Obecność tego barwnika w diecie zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory jamy ustnej, przełyku, krtani czy pęcherza moczowego.

Kolejnym karotenoidem, o którym warto wspomnieć jest likopen, występującym przede wszystkim w pomidorach, arbuzie i grejpfrucie czerwonym. Tak samo jak beta karoten wykazuje właściwości przeciwutleniające, a także przeciwmiażdżycowe i obniżające stężenie cholesterolu we krwi. Obróbka termiczna zwiększa przyswajalność tego związku dla organizmu.

Natomiast Luteina i zeaksantyna znajdują się w plamce żółtej oka, chronią narządy wzroku przed szkodliwym promieniowaniem (słonecznym i światła niebieskiego) oraz wpływa na ostrość widzenia oraz widzenie po zmroku. Luteina wykazuje również działanie przeciwnowotworowe zmniejszając ryzyko powstawania i rozwoju raka skóry, wątroby, nerek, a także jelita grubego.

Antocyjany w zależności od odczynu środowiska nadają rośliną barwę od pomarańczowej po niebieską, czerwoną i fioletową. Występują w ciemnych owocach – czarna porzeczka, borówka, czarny bez, śliwki, a także jaśniejszych jak malina, truskawki, żurawina oraz w czerwonej kapuście.  Antocyjany są wrażliwe na obróbkę termiczną, niewłaściwa może prowadzić do zmiany barwy potrawy. Wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Są szczególnie polecane dla osób z chorobami układu krążenia, gdyż uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegają tworzeniu się zatorów żylnym poprzez hamowanie agregacji płytek krwi oraz obniżanie stężenia cholesterolu oraz triglicerydów we krwi. Obniżają wchłanianie węglowodanów z przewodu pokarmowego. Wykazują również działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe.

Chlorofil, dobrze nam znany zielony barwnik roślin. Również wykazuje prozdrowotne właściwości, gdyż opóźnia procesy starzenia. Pomaga w leczeniu stanów zapalnych, neutralizuje nieprzyjemne zapach oraz zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów.

 Podsumowując kolory nie tylko są ważne w życiu codziennym. Kolor ubrań może dodać nam pewności siebie, wpływa na to jak jesteśmy odbierani przez inne osoby, ale też jest bardzo ważny w kuchni. Im dieta jest bardziej urozmaicona, bogata w różne produkty spożywcze, tym dla nas lepiej, gdyż dostarczamy w ten sposób wiele substancji odżywczych. Kolorowe potrawy przyjemne dla oka, nie tylko zachęcają nas do ich spożycia, ale również pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i opóźniają procesy starzenia. Dlatego też, aby żyć zdrowo i wyglądać młodo należy spożywać dużo owoców i warzyw.

© 2019 - 2021 Mentor Ubezpieczenia