Ile w kółko można jeść kanapek? To pytanie zadaje sobie niejedna mama myśląca o tym, co dziś podać na kolację. Po całym dniu pracy na dwa etaty (w domu i pracy) zazwyczaj mamy jednak pustkę w głowie, brakuje nam siły na długie stanie przy garach i kreatywności, żeby komponować coś skomplikowanego.
W związku z tym mam dziś dla was trzy przepisy na kolacje na ciepło, czyli takie, które szczególne mogą przydać się w środku zimy, będą wartościowe odżywczo i dodatkowo...nie będą to kanapki.
Wartość odżywcza zielonych warzyw
Wszystkie poniższe przepisy zawierają porcję zielonych warzyw. Dlaczego? Bo te uznawane są za najzdrowsze, spośród wszystkich kolorów warzyw. Tak jak nasz wzrok najlepiej odpoczywa w przyrodzie, w otoczeniu zielonych traw i liści drzew, tak nasz organizm kocha zielone warzywa, ze względu na składniki jakie w sobie mają. Zawierają one niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki, takie jak:
• witaminy z grupy B, witaminy C i K 🥒
• minerały, takie jak: potas, żelazo, wapń 🥬
• mnóstwo antyoksydantów, które pomagają usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. 🥦
Poza tym mają sporo błonnika i są niskokaloryczne. Mają też zazwyczaj mniej lub bardziej wyraźną gorzką nutę smakową. A pewna doza goryczki jest potrzebna każdemu. Gorycze pobudzają trawienie.
Porcję zielonych warzywa warto jeść codziennie. Mogą to być np. brokuł, fasolka szparagowa, szparagi, zielony groszek, papryka, por, ogórek, kalarepa, różne odmiany kapusty, brukselka, szpinak, jarmuż, cukinia, natka pietruszki, koperek, bazylia i inne zioła 🥗
Ekspresowa zupa krem z zielonego groszku z grzankami
Składniki:
• paczka mrożonego groszku
• łyżka masła
• cebula, czosnek lub kawałek pora
• mleko, ewentualnie słodka śmietanka
• sól, pieprz
• oliwa z oliwek do podania
• natka pietruszki, koperek lub inna zielenina.
Wykonanie:
W garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojoną cebulkę, pora lub czosnek. Dodaj paczkę groszku, zalej wrzątkiem i zagotuj. Gotuj, aż groszek zmięknie, około 5 minut. Wlej szklankę mleka lub śmietankę, dopraw do smaku solą i pieprzem i zmiksuj na gładki krem. Na talerzu skrop oliwą z oliwek i posyp zieleniną. Zupę taką możesz podać z grzankami z pieczywa lub podczas gotowania możesz dodać do niej 3-4 łyżki kaszy, która szybko ugotuje się w zupie, np. kuskus, mannę lub płatki owsiane, orkiszowe lub żytnie. Wtedy zupa będzie bardziej syta.
Bób na ciepło z oliwą z oliwek
Składniki:
• paczka mrożonego bobu
• oliwa z oliwek
• chleb graham
• wyrazisty w smaku ser, np. kozi
Wykonanie:
W garnku zagotuj wodę z solą. Na wrzątek wrzuć paczkę bobu i gotuj kilka minut (według wskazówek na opakowaniu). Ugotowany bób odcedź, podaj w miseczkach polany oliwą z oliwek. Kromki chleba graham polej oliwą i zrumień na patelni lub w tosterze. Podaj je same lub z dodatkiem ulubionego sera.
W ten sam sposób możesz podać na ciepło także zielony groszek, fasolkę szparagową czy brokuł.
Sałatka brokuł z jajkiem
Składniki:
• paczka mrożonego brokułu
• 2-3 jajka
• opakowanie pomidorków koktajlowych
• płatki migdałowe
• oliwa z oliwek
Wykonanie:
W garnku zagotuj wodę z solą. Na wrzątek wrzuć paczkę różyczek brokułu i gotuj kilka minut (według wskazówek na opakowaniu). Osobno ugotuj jajka na twardo (2-3 sztuki). Brokuł odsącz z wody, jajka ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki. Brokuły ułóż w misce, dołóż jajka, pomidorki koktajlowe, posyp płatkami migdałowymi i polej oliwą z oliwek.
Wszystkie te przepisy to świetne propozycje na kolacje – dostarczą porcji węglowodanów złożonych, łatwostrawnego białka i dobrych tłuszczy. Taka kolacja rozgrzeje, będzie lekkostrawna, nie obciąży nadmiernie układu pokarmowego przed snem.
Smacznego!