Okres pomiędzy świętem Trzech Króli, a Środą Popielcową. Czas szalonej zabawy, przebieranek oraz tańca. Bale karnawałowe to nie tylko zabawa, konkursy i wymyślne stroje, ale również jedzenie. I tu warto się zatrzymać i nie serwować słodkich i tłustych potraw, a przygotować zdrowe alternatywy.
• Słone przekąski takie jak paluszki, orzeszki możemy zamienić na dobrej jakości bakalie. Zmniejszymy ilość soli, czy konserwantów w przekąsce, a jednocześnie urozmaicimy stół sięgając po różnego rodzaju orzechy, migdały. Pociechy będą mogły coś pochrupać, a niekoniecznie będą to nudne słone przekąski 🧂
• W zamian za bardzo popularne chipsy smażone na głębokim oleju, często z dużą ilością soli i substancji konserwujących czy smakowych możemy przygotować zdrowszą alternatywę w postaci chipsów warzywnych z marchewki, pietruszki, jarmużu, topinamburu czy buraka. Wystarczy dobrze umyć warzywa, pokroić obieraczką na cienkie plasterki, skropić oliwą i upiec w piekarniku. W szybki sposób również możemy upiec cieciorkę lub ciecierzyce i wyjdą nam chrupki. Wystarczy odcedzić ciecierzycę z zalewy i przepłukać wodą, a następnie upiec w piekarniku 🍟
• Nudne zapiekanki z serem możemy zastąpić ciekawymi kanapeczkami z dużą ilością warzyw ciekawie podane, np. w formie łódki, buźki.🥪
• W zamian za słodkie cukierki czy ciasteczka można przygotować owocowe koreczki, podać pokrojone owoce ułożone w ciekawe kształty lub lekkie sałatki w wydrążonych owocach, np. pomarańczach. Tu również ważną zasadą jest różnorodność kolorystyczna oraz wykorzystywanie raczej zwartych owoców. Możemy użyć: winogron, malin, jagód, bananów, ananasa, kiwi, truskawek, gruszki, jabłka i wiele innych zasobów domowych. 🍒
• Ciekawym pomysłem są również kolorowe szaszłyki, gdzie warzywa można połączyć z serkiem, czy szynką, a pokrojone świeże warzywa można chrupać z domowymi sosami. 🍢
• Tradycyjne ciasta również możemy przygotować z mniejszą ilością tłuszczu i cukru. Ciasto marchewkowe czy brownie fasolowe to tylko dwa przykłady z wielu pomysłów na takie słodkości. 🍰
• Słodzone napoje możemy zastąpić sporządzonymi samemu. Wystarczy do wody dodać ulubione owoce i mamy kolorową smakową wodę, a do przygotować naturalnych soków wystarczy wyciskarka. 🥤
• Z soków oprócz samych napoi możemy również zrobić żelki – bez zbędnych barwników i cukru. Wystarczy mała foremka, żelatyna oraz lodówka 🍥
• Tradycyjne faworki również możemy przygotować w wersji mniej kalorycznej pieczone w piekarniku, a nie w głębokim tłuszczu. Wystarczy sięgnąć po mąkę owsianą lub pełnoziarnistą, jaja, a śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem. 🥚
Tak naprawdę ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Jeśli przygotujemy ładne, kolorowe przekąski, dzieci chętniej po nie sięgną i zamiast tony cukry, tłuszczu, konserwantów, barwników czy soli dostarczą witamin z owoców i warzyw. Unikniemy ociężałości czy bólu brzuszka unikając ciężkostrawnych, tłustych potraw, a pociechy będą mogły się cieszyć niezakłóconą zabawą.
Przy okazji jeszcze przed balem możemy miło, kreatywnie spędzić czas z dziećmi w kuchni tworząc przepyszne potrawy.